ÎNVAȚĂ SĂ CREȘTI MARE ȘI SĂNĂTOS!
Atenția pe care o acordăm sănătății încă din copilărie contribuie la creșterea șanselor copiilor ca ei să se dezvolte armonios, să aibă o viață sănătoasă și fericită !
Conform Organizației Mondiale a Sănătății sănătatea este starea de bunăstare fizică, mintală și socială a fiecărui individ și nu numai absența bolilor sau infirmității . Cea mai importantă influența asupra sănatății o constituie stilul de viață. Sănătatea depinde în mare măsură de obiceiurile și deprinderile care ne formează stilul de viață: igiena personală și a mediului în care trăim ,alimentația, mișcarea fizică, calitatea relațiilor sociale. Esențial este să alegem comportamentele sănătoase care ne ajută la controlarea stării de sănătate .
Igiena personală este o parte componentă a unui mod sănătos de viață care include deprinderile pe care le avem pentru curățenia corpului și a vestimentației, curățenia și aerisirea locuințelor sau a mediului în care ne desfășurăm activitatea. Respectarea igienei personale este în folosul propriei persoane, de aceea trebuie să ne obișnuim încă din copilăria timpurie cu respectarea în mod sistematic a regulilor de igienă a corpului, a hainelor , a încălțămintei și a spațiului.
![](https://risei.ro/wp-content/uploads/2023/08/image.png)
Ce reguli minime de igienă personală trebuie să respectăm ?
- Pe față și dinți ne spălăm obligatoriu cel puțin de 2 ori pe zi dimineața și seara , imediat după ce ne trezim ne spălăm pe față și dinți si seara înainte de a merge la somn.
- Pe corp să ne spălăm zilnic cu apă și săpun .
- Mâinile să le spălăm cât de des avem posibilitatea, în mod special înainte de fiecare masă , înainte și după ce mergm la toaletă pentru a îndepărta microbii . Mâinile murdare și lipsa spălării corecte a acestora pot provoca boli digestive și contribuie la răspândirea bolilor infecțioase în colectivitățile în care ne aflăm .
- Unghiile trebuie să le tăiem și să le periem pentru a îndeparta murdăria care se acumulează acolo și care conține mulți microbi.
- Părul îl spălăm de 1 sau 2 ori pe săptămână .
- Zilnic îmbrăcăm haine curate.
- Cea mai mare parte din murdăria de afară se aduce în locuință prin intermediul încălțămintei.De aceea, imediat ce intrăm în casă este foarte important să o curățăm foarte bine de praful,noroiul, mizeria strâse pe aceasta.
Nerespectarea sau neglijarea igienei personale permite acumularea de bacterii și fungi pe piele ceea ce crește riscul apariției unor infecții pe piele cum ar fi furuncule, dermatite sau micoze : poate duce la mirosuri neplăcute, lucru care poate determina respingerea de către colegi sau prieteni , afectând încrederea în sine și relațiile sociale .
Igiena dentară cuprinde periajul zilnic al dinților de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare, tratarea imediată a eventualelor afecțiuni dentare dar și evitarea consumului de băuturi dulci și dulciuri . Menținerea dinților curați și sănătoși este foarte imporantă.
Iată câteva dintre consecințele negative pe care le poate avea nerespectarea igienei orale asupra sănătății orale și generale :
- formarea cariilor dentare care, netratate pot cauza infecții și chiar pierderea prematură a dinților.
- inflamarea gingiilor,cunoscută sub numele de gingivită care,netratată poate progresa spre o afecțiune gravă ce implică deteriorarea tesuturilor de suport al dinților și, în cele din urmă pierderea acestora .
- o respiratie urât mirositoare poate și ea poate determina respingerea de către colegi sau prieteni, afectând încrederea în sine și relațiile sociale.
Lasă un răspuns