Reteaua Integrata de Sprijin prin Educatie Incluziva – R.I.S.E.I. – Centrul Integrat de Educație Incluzivă
Situat într-o zonă idilică pe strada Bălții nr. 4, în vecinătatea bisericii Sfântul Nicolae pe malul lacului Păsărea, Centrul Integrat de Educație Incluzivă oferă un cadru ideal pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Cu o suprafață totală a terenului de 500 m² și o suprafață construită de 238,5 m², centrul este proiectat pentru a sprijini educația și dezvoltarea copiilor în mijlocul naturii.
Datorită unui grant de 1.450.715 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare Locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, și eforturilor comune ale Promotorului de proiect – Primăria Comunei Tunari, Asociației pentru Evoluție – ROTAS, Asociației Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare (C.R.E.E.D.), Asociației „Lumina și Dar” și Menneskerettighetsakademiet/ Human Rights Academy, a fost posibilă crearea unui spațiu dedicat educației și dezvoltării sociale, cu scopul de a reduce abandonul școlar.
Clădirea este pregătită să își deschidă porțile pentru noul an școlar 2024-2025, oferind un cadru ideal pentru un an plin de oportunități și dezvoltare. Cu o structură Demisol + Parter + Etaj 1 retras, aceasta dispune de o suprafață construită desfășurată de 555,2 m² și o suprafață utilă de 444,8 m².
Demisolul, cu o suprafață de 195,7 m², include șase camere, vestiare, un depozit, două holuri, două grupuri sanitare, trei camere destinate băilor și/sau dușurilor, o bucătărie, un spațiu pentru depozitare alimente și o sală de mese.
Demisolul clădirii găzduiește instalațiile tehnice esențiale, precum centrala termică, sistemele de pompare a apei și spălătoria, asigurând astfel funcționarea optimă a întregului imobil.
Clădirea este înconjurată de alei pietonale și rampe de acces, acoperind o suprafață de 74 m². Spațiul verde de 150 m² (30% din suprafața terenului) a fost proiectat cu atenție, oferind atât zone de joacă pentru copii, echipate cu leagăne și tobogane, cât și spații verzi generoase pentru relaxare. Băncile confortabile, amplasate strategic, invită la odihnă și contemplare a naturii.
Parterul, cu o suprafață de 186,35 m², este dedicat activităților educaționale și alte nevoi, fiind proiectat pentru a răspunde unei game variate de cerințe. Acesta găzduiește șapte camere funcționale: trei săli de clasă, o sală destinată activităților IT, o sală pentru diverse activități educaționale, un cabinet medical echipat cu tehnologie modernă și un cabinet pentru asistent social și psiholog. În plus, parterul include trei holuri și trei grupuri sanitare, dintre care unul este special amenajat pentru persoane cu dizabilități. Spațiul este complet echipat cu laptopuri, videoproiector, tablă interactivă, imprimantă, mobilier adecvat și sistem audio, oferind un mediu optim pentru învățare și sprijin pentru toți beneficiarii.
Etajul 1 al Centrului Integrat de Educație Incluzivă, cu o suprafață de 62,75 m², este destinat unor activități administrative și educaționale suplimentare. Acesta include două camere: un birou și o sală de întâlniri.
De asemenea, etajul dispune de un grup sanitar și două terase generoase, ideale pentru desfășurarea unor activități educaționale în aer liber pentru copii.
Pentru asigurarea unui mediu sigur, Centrul Integrat de Educație Incluzivă este echipat la etaj cu un sistem de video supraveghere și un sistem de protecție împotriva incendiilor.
Centrul Integrat de Educație Incluzivă, înființat de Asociația pentru Evoluție – ROTAS, are ca obiectiv principal creșterea gradului de incluziune socială a copiilor din familii defavorizate din comuna Tunari, județul Ilfov.
Centrul oferă sprijin pentru dezvoltarea capacităților copiilor și părinților acestora, ajutându-i să depășească dificultățile și să prevină riscurile ce ar putea duce la separarea copiilor de familiile lor.
Obiectivul central al centrului este prevenirea abandonului școlar prin promovarea educației incluzive. Toți copiii, indiferent de vârstă sau condiție socio-economică, beneficiază de oportunități egale de dezvoltare într-un mediu care le permite să își valorifice întregul potențial. Printr-un complex de servicii integrate, centrul stimulează pozitiv dezvoltarea fiecărui copil, sprijinindu-l să depășească orice provocări întâmpinate.
Activitățile principale ale Centrului includ:
- Supraveghere și îngrijire personalizată;
- Program educațional adaptat nevoilor și potențialului fiecărui copil;
- Activități recreative și de socializare, esențiale pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale;
- Consiliere și suport emoțional pentru copii;
- Orientare școlară și profesională, oferindu-le copiilor perspective clare pentru viitor;
- Sprijin pentru părinți prin consiliere și prevenirea violenței în familie și a comportamentelor abuzive;
- Programe de abilitare și reabilitare pentru copii și părinți;
- Monitorizarea și identificarea timpurie a riscurilor, prevenind separarea copiilor de familie.
Centrul Integrat de Educație Incluzivă are o capacitate de 62 de locuri şi se adresează unei game variate de beneficiari: copii între 6 și 18 ani înscriși în învățământul de stat, familii aflate în dificultate sau în risc de excluziune socială, și copii cu performanțe înalte care au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și atinge potențialul maxim.
Toate activitățile educaționale sunt realizate de personalul Asociației pentru Evoluție – ROTAS, inclusiv asigurarea hranei pentru copii. Costurile de întreținere ale clădirii sunt suportate de Primăria Comunei Tunari.
Prin toate aceste servicii, Centrul Integrat de Educație Incluzivă reprezintă un pilon esențial în comunitatea din Tunari, oferind sprijin real copiilor și familiilor lor în drumul către o viață mai bună.
Lasă un răspuns